Skąd się biorą zakażenia mikrobiologiczne w wyrobach piekarskich i ciastkarskich?
Wszechobecność drobnoustrojów
Mikroorganizmy
są powszechnie obecne w środowisku życia człowieka, w jego
pożywieniu, w nim samym, a co z tym związane, także w miejscu
produkcji żywności tj. w piekarniach i cukierniach. Nie sposób się
od nich uwolnić, ale też trudno byłoby bez nich żyć.
Rozmaitość
atrakcyjnych sensorycznie produktów piekarskich i ciastkarskich
dostarcza „rozkoszy podniebienia”, ale jednocześnie, ze względu
na skład chemiczny (stosunkowo duża zawartość wody, białek i
węglowodanów) oraz odpowiednio wysokie pH, sprzyjają rozwojowi
mikroorganizmów.
Badania
Państwowej Inspekcji Sanitarnej z lat 1993-2004 wykazały, że
najmniejszy stopień zgodności z wymaganiami mikrobiologicznymi
występuje dla grupy „ciastka z kremem”.
Narzędzia do walki z drobnoustrojami
Należy wyraźnie
podkreślić, że praktycznie nie ma żywności całkowicie wolnej od
drobnoustrojów, a niebezpieczeństwo związane jest głównie z
obecnością mikroorganizmów chorobotwórczych. Dlatego szczególną
uwagę powinno zwrócić się na surowce, higienę procesów
produkcji i pracowników oraz warunki przechowywania i dystrybucji.
Występowanie zagrożeń
zdrowotnych jest istotnie związane z liczbą populacji
drobnoustrojów w produkcie spożywczym, stąd też należy tak
prowadzić procesy technologiczne, żeby wyraźnie zmniejszyć ich
ilość.
Doskonałe
narzędzia do walki z zagrożeniami mikrobiologicznymi dają nam
odpowiednio dobrane i właściwie używane środki myjące i
dezynfekujące. W połączeniu z dedykowanym sprzętem do sprzątania
możemy być spokojni o wynik tej niełatwej potyczki.
Komentarze
Prześlij komentarz