Skąd się biorą zakażenia mikrobiologiczne w wyrobach piekarskich i ciastkarskich?

 

 

Wszechobecność drobnoustrojów

Mikroorganizmy są powszechnie obecne w środowisku życia człowieka, w jego pożywieniu, w nim samym, a co z tym związane, także w miejscu produkcji żywności tj. w piekarniach i cukierniach. Nie sposób się od nich uwolnić, ale też trudno byłoby bez nich żyć.
 
Rozmaitość atrakcyjnych sensorycznie produktów piekarskich i ciastkarskich dostarcza „rozkoszy podniebienia”, ale jednocześnie, ze względu na skład chemiczny (stosunkowo duża zawartość wody, białek i węglowodanów) oraz odpowiednio wysokie pH, sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów.
 
Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej z lat 1993-2004 wykazały, że najmniejszy stopień zgodności z wymaganiami mikrobiologicznymi występuje dla grupy „ciastka z kremem”. 
 

 

Narzędzia do walki z drobnoustrojami

Należy wyraźnie podkreślić, że praktycznie nie ma żywności całkowicie wolnej od drobnoustrojów, a niebezpieczeństwo związane jest głównie z obecnością mikroorganizmów chorobotwórczych. Dlatego szczególną uwagę powinno zwrócić się na surowce, higienę procesów produkcji i pracowników oraz warunki przechowywania i dystrybucji.
 
Występowanie zagrożeń zdrowotnych jest istotnie związane z liczbą populacji drobnoustrojów w produkcie spożywczym, stąd też należy tak prowadzić procesy technologiczne, żeby wyraźnie zmniejszyć ich ilość.
 
Doskonałe narzędzia do walki z zagrożeniami mikrobiologicznymi dają nam odpowiednio dobrane i właściwie używane środki myjące i dezynfekujące. W połączeniu z dedykowanym sprzętem do sprzątania możemy być spokojni o wynik tej niełatwej potyczki.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne Twoich produktów?

Jak zapobiegać zagrożeniom mikrobiologicznym?