Jak zapobiegać zagrożeniom mikrobiologicznym?
Wyzwania produkcji żywności
Zapobieganie zagrożeniom mikrobiologicznym jest jednym z
ważniejszych wyzwań przy produkcji żywności. Odbywa się poprzez
efektywne stosowanie procedur mycia i dezynfekcji maszyn, urządzeń,
narzędzi, pomieszczeń i rąk pracowników. Prawidłowość
wykonania całego procesu mycia i dezynfekcji jest niezwykle istotna
dla uzyskania odpowiedniej redukcji drobnoustrojów.
Mycie
Proces mycia polega na usuwaniu zanieczyszczeń organicznych i
nieorganicznych (np. Resztek surowców/produktu) z powierzchni (np.
rąk, urządzeń, blatów roboczych, ścian). Co ważne - mycie tylko
w niewielkim stopniu usuwa mikroorganizmy!
Dezynfekcja
Bez skutecznego mycia nie ma mowy o efektywnej dezynfekcji.
Dlatego drugi etapem uzyskiwania wysokiego poziomu higieny jest dezynfekcja, czyli proces mający na celu zabicie lub zahamowanie wzrostu drobnoustrojów znajdujących się poza organizmem człowieka.
Skuteczność dezynfekcji zależna jest od:
- wyboru odpowiedniego dezynfektanta,
- stężenia jego roztworu,
- czasu działania
oraz rodzaju mikroorganizmów, wobec których ma zastosowanie.
Na efektywność działania preparatów dezynfekujących wpływają
także czynniki zewnętrzne, takie jak temperatura, pH czy
wilgotność.
Ważne jest również, by przestrzegano zasad podanych przez producenta, dotyczących zarówno sporządzania, jak i przechowywania środków dezynfekcyjnych.
Komentarze
Prześlij komentarz