Jak zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne Twoich produktów?

 


Strategia wytwarzania

 
Jednym z systemów, warunkujących produkcję bezpiecznej żywności jest system HACCP.
Wymaga on od Ciebie, żebyś stał się mądrym strategiem, który tak przeprowadzi proces produkcyjny, aby osiągnąć wymagany cel – produkt bezpieczny.
To właśnie Ty ponosisz pełną odpowiedzialność za swój produkt.
Dlatego usiądź, pomyśl i opracuj strategię wytwarzania bezpiecznego produktu

Bezpieczny produkt - czyli jaki?

Produkt bezpieczny - powinien być „wolny” od zagrożeń (tzn. potencjalnych źródeł niebezpieczeństwa) z dopuszczalnym, minimalnym ryzykiem (prawdopodobieństwem zagrożenia) dla zdrowia człowieka.
Pamiętaj produkty spożywcze nie mogą stwarzać zagrożenia dla zdrowia konsumentów!

Aby zrealizować cel - produkt bezpieczny - musisz wiedzieć:
- jakie wymagania powinien spełniać Twój produkt,
- jakie zagrożenia czyhają na bezpieczeństwo Twojego
produktu na poszczególnych etapach.
 
Proces produkcji pod lupą 

Kiedy rozłożysz swoją produkcję na czynniki pierwsze – będziesz dokładnie wiedział, jakie fazy składają się na cały proces produkcyjny. Zauważysz, które z nich musisz objąć szczególną kontrolą, żeby osiągnąć cel. Nie zapomnij o tym, iż procesy mycia i dezynfekcji są jednym z etapów produkcji żywności.
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Skąd się biorą zakażenia mikrobiologiczne w wyrobach piekarskich i ciastkarskich?

Jak zapobiegać zagrożeniom mikrobiologicznym?