Jak zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne Twoich produktów?
Strategia wytwarzania
Jednym z systemów, warunkujących produkcję bezpiecznej żywności
jest system HACCP.
Wymaga on od Ciebie, żebyś stał się
mądrym strategiem, który tak przeprowadzi proces produkcyjny,
aby osiągnąć wymagany cel – produkt bezpieczny.
To właśnie Ty ponosisz pełną odpowiedzialność za swój produkt.
Dlatego usiądź, pomyśl i opracuj strategię wytwarzania bezpiecznego produktu
To właśnie Ty ponosisz pełną odpowiedzialność za swój produkt.
Dlatego usiądź, pomyśl i opracuj strategię wytwarzania bezpiecznego produktu
Bezpieczny produkt - czyli jaki?
Produkt bezpieczny - powinien być „wolny” od
zagrożeń (tzn. potencjalnych źródeł niebezpieczeństwa) z
dopuszczalnym, minimalnym ryzykiem (prawdopodobieństwem zagrożenia)
dla zdrowia człowieka.
Pamiętaj
produkty spożywcze nie mogą stwarzać zagrożenia dla zdrowia
konsumentów!
Aby zrealizować cel - produkt bezpieczny - musisz wiedzieć:
- jakie wymagania powinien spełniać Twój produkt,
- jakie zagrożenia czyhają na bezpieczeństwo Twojego
produktu na poszczególnych etapach.
Proces produkcji pod lupą
Kiedy rozłożysz
swoją produkcję na czynniki pierwsze – będziesz dokładnie
wiedział, jakie fazy składają się na cały proces produkcyjny.
Zauważysz, które z nich musisz objąć szczególną kontrolą, żeby
osiągnąć cel. Nie zapomnij o tym, iż procesy mycia i dezynfekcji
są jednym z etapów produkcji żywności.
Komentarze
Prześlij komentarz